Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 815 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

poniedziałek, 24 października 2011 12:54

 

Kolejny raz moje córcie chętnie towarzyszyły mi w kuchni.Szególnym zapałem do pomocy,wykazują się wówczas,gdy przygotowuję desery lub piękę ciasta.Aby nie było monotematycznie,dziś w przerwie między przedstawianiem kolejnych dyniowych potraw,podaję przepis na ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe.Receptura została zapożyczona od Nigelli Lawson i jej "Store Cupboard-Orange Cake" ,dodałam jednak do niej swoje trzy grosze.Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu-moje córki bez problemu sobie z nim poradziły,ja ograniczyłam się jedynie do wygłaszania wskazówek oraz wkładania do piekarnika i wyciągania z niego czekoladowego misia (tradycyjna blacha na tą ilość składników będzie zbyt duża,bardziej odpowiednie będą formy do keksów lub babek)

 

SKŁADNIKI:

 

125g masła

125g mąki

125g cukru

100g gorzkiej czekolady

2 jajka

300g dżemu brzoskwiniowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

WYKONANIE:

 

W rondlu rozpuszczamy margarynę,dodajemy kostki czekolady i mieszamy,by również się rozpuściły,rondel zdejmyjemy z ognia.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,jajka ubijamy.Dżem,cukier,sól,jajka i mąkę z proszkiem łączymy ze stopioną margaryną i czekoladą.Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto wylewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut.Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto można udekorować,ja w tym celu wykorzystałam:polewę czekoladową,posypkę czekoladową,kolorowy lukier i kandyzowane wiśnie.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kurczak z nadzieniem dyniowym

piątek, 21 października 2011 10:38

 

Dyniowej obsesji ciąg dalszy-tym razem propozycja na obiad.Kurczak  faszerowany dynią to napewno oryginalny pomysł,ale zapewniam,że także pyszny sposób na jego przyrządzenie.

 

SKŁADNIKI:

1 kurczak

sól,pieprz,tymianek

 

NADZIENIE:

2 szkl puree z dyni (przepis tutaj:http://satine.bloog.pl/id,330477434,title,Puree-z-dyni,index.html)

2 cebule

4 łyżki bułki tartej

2 jajka

ostra papryka w proszku

oliwa z oliwek

sól,pieprz

 

WYKONANIE:

Kurczaka należy umyć,osuszyć i natrzeć solą,pieprzem i tymiankiem (w środku i na zewnątrz).Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.W misce łączymy ze sobą puree z dyni,zeszkloną cebulę,bułkę tartą,jajka i przyprawy.Mieszamy na gładką masę.Gotowym farszem nadziewamy kurczaka,otwór zamykamy za pomocą wykałaczek lub sznurka.Kurczaka układamy w brytfannie i polewamy oliwą.Pieczemy przez ok.1 godz. w temp. 200 st..polewając kurczaka sosem,który wytworzył się podczas pieczenia.Kurczak z farszem z dyni najlepiej smakuje z pieczonymi warzywami.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Ciasto dyniowe

poniedziałek, 17 października 2011 13:26

 

Ciasto dyniowe,zaraz obok pieczonego indyka,to jedno z tradycyjnych dań w Swięto Dziękczynienia.Amerykanie podają je w towarzystwie bitej śmietany lub kulki lodów waniliowych.Jest to jednak dość kaloryczne zestawienie,a poza tym,w pojedynkę ciasto dyniowe również jest bardzo smaczne.

 

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

300g mąki

1 żółtko

125g schłodzonego masła

3 łyżki zimnej wody

 

NADZIENIE:

1,5 szkl puree z dyni-przepis na nie znajdziecie tutaj:http://satine.bloog.pl/id,330477434,title,Puree-z-dyni,index.html

250 ml. śmietanki 18%

0.5 szkl. cukru

2 jajka

0.5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

Jeśli lubicie takie przyprawy jak;gałka muszkatołowa,imbir czy gozdziki (mielone),to również można je dodać do nadzienia.Ja ograniczyłam się tylko do cynamonu.

 

WYKONANIE:

 

Najpierw należy zrobić kruche ciasto-takie jak do tarty.Dla przypomnienia:wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy gładkie ciasto.Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i podpiekamy spód przez 10 min.

Aby przygotować nadzienie,wszystkie jego składniki ,z wyjątkiem śmietanki,łączymy za pomocą miksera.Pod koniec dodajemy śmietankę i i jeszcze chwilę ubijamy.Gotowy farsz wylewamy na kruchy spód i pieczemy w temp.180 st.C przez 20 min.Po upieczeniu ciasta  czekamy aż wystygnie-nadzienie dyniowe wówczas tężeje.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

piątek, 22 września 2017

Licznik odwiedzin:  0  

O mnie

Ewelina
Uwielbiam modę i dobrą kuchnię.Kocham otaczać się pięknymi rzeczami.Gdy tylko świeci słońce wychodzę z domu,pasjonują mnie podróże.Ubóstwiam stare kino,szczególnie "złotą erę Holywoodu".





O moim bloogu

Bloog poœświęcony tematom mody,kuchni i innym inspiracjom autorki.

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Archiwum

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 118820

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl