Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 815 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tarta ze szparagami i mozzarellą

piątek, 23 września 2011 11:04

 

Tarta to bardzo ciekawa potrawa,którą możemy podawać na ciepło lub zimno oraz przyrządzić na słodko lub na słono,w zależności od użytych dodatków.Dzisiaj wybrałam ten drugi wariant,ponieważ ma być to danie obiadowe.Tarta ze szparagami i mozzarellą,w akompaniamencie kubka gorącej zupy,to moje dzisiejsze menu obiadowe.Do przygotowania mojej tarty użyłam blachy,ponieważ jest większa (a nie tradycyjnej formy do tart) oraz podwójną ilość podanych przeze mnie składników.Wszystko dlatego,że w moim domu mieszkają prawdziwe łakomczuchy :)

 

SKŁADNIKI:

 

NADZIENIE;

pęczek szparagów

1 ser mozzarella

2 jajka

zioła prowansalskie,sól,pieprz

 

CIASTO:

300g mąki

1 żółtko

125g schłodzonego masła

3 łyżki zimnej wody

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem i wyrabiamy na gładką masę.Przystępując do tej czynności dobrze jest najpierw masło podzielić na mniejsze kawałki.Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min.

W tym czasie myjemy szparagi pod zimną,bieżącą wodą i odcinamy zdrewniałe końcówki.Moje szparagi są zielone,więc przed pieczeniem ich tylko je blanszuję przez 2 minuty we wrzącej wodzie.Niektórzy ten etap pomijają i kładą na ciasto zupełnie surowe szparagi.Jeśli Wasze szparagi są białe,gotujemy je wcześniej przez 5 minut.

Jajka należy rozbełtać i wymieszać z solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.Mozzarellę kroimy w kostkę lub plasterki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.Wykładamy nim formę/blachę i nakłówamy widelcem.Formę/blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i podpiekamy ciasto przez 10 minut.Następnie,na tak przygotowany spód,rozkładamy szparagi,posypujemy je mozzarellą i zalewamy masą jajeczną.Pieczemy kolejne 20 minut.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pasta z makreli

poniedziałek, 19 września 2011 11:46

 

Pasta z makreli to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką czy serem.Na pewno nie tylko mi odechciewa się robić sobie śniadanie,kiedy zaglądam do lodówki i widzę tam codziennie to samo .Dla urozmaicenia jadłospisu,usmażone filety makreli,pozostałe z wczorajszego obiadu,zamieniłam na wyśmienitą pastę.Jeśli nie dysponujemy świeżą rybą,możemy bez problemu wykorzystać makrelę wędzoną.

 

SKŁADNIKI:

 

4 filety z makreli (usmażone,przyprawine solą, mielonym kminkiem i skropine sokiem z cytryny)

2 łyżki kukurydzy konserwowej

kawałek czerwonej papryki

ogórek konserwowy

1/2 cebuli

2 łyżki majonezu

sól,pieprz,kminek mielony

 

WYKONANIE:

 

Makrelę rozdrabniamy widelcem w misce,dodajemy do niej kukurydzę oraz pokrojone w kostkę warzywa;paprykę czerwoną (usówamy gniazdo nasienne),ogórka konserwowego i obraną cebulę.Mieszamy wszystko dokładnie z majonezem i przyprawiamy do smaku.Po schładzeniu pasty w lodówce możemy posmarować kanapki.

 

Jeśli użyliśmy makreli wędzonej,dodajemy do pasty mniej soli.Pamiętamy również by najpierw pozbawić ją ości i skóry.

Jeśli makrela smażona była z kminkiem,nie ma potrzeby doprawiania nim pasty przy mieszaniu jej.Po usmażeniu,czekamy aż ryba ostygnie.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka z tuńczyka

poniedziałek, 05 września 2011 14:08

 

Wiem,że przepisów na sałatkę z tuńczyka jest wiele.Podam dziś ten,z którego ja zawsze korzystam.Sałatka ta jest bardzo prosta w przygotowaniu;nie jest pracochłonna i nie wymaga wielu składników.Osobiście wykonuję ją z pamięci,zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.

 

SKŁADNIKI:

 

kubek kaszy kuskus

3 puszki tuńczyka w sosie własnym

mały słoik majonezu

pół puszki kukurydzy

mała cebula

pół słoika ogórków konserwowych

natka pietruszki lub koperek

sól,pieprz

 

WYKONANIE:

 

Kuskus wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem tak,by woda sięgała 2 cm powyżej kaszy.Zostawiamy do napęcznienia.Po ostygnięciu kuskus łączymy z obraną i pokrojoną drobno cebulą,odsączonym tuńczykiem,kukurydzą,pokrojonymi w kostkę ogórkami,posiekaną natką pietruszki/koperkiem,majonezem i doprawiamy.Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok.godzinę.Przez ten czas smaki pięknie się połączą.SMACZNEGO!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 22 września 2017

Licznik odwiedzin:  0  

O mnie

Ewelina
Uwielbiam modę i dobrą kuchnię.Kocham otaczać się pięknymi rzeczami.Gdy tylko świeci słońce wychodzę z domu,pasjonują mnie podróże.Ubóstwiam stare kino,szczególnie "złotą erę Holywoodu".





O moim bloogu

Bloog poœświęcony tematom mody,kuchni i innym inspiracjom autorki.

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Archiwum

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 118822

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl